Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

5 mar. 2008

S-A ADOPTAT UNINOMINALU'


Noul proiect de lege referitor la introducerea votului uninominal a fost adoptat ieri în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor, aceasta fiind camera decizională. 231 de deputaţi au votat pentru, 11 au votat contra şi 18 s-au abţinut.
Potrivit proiectului, votul va avea loc într-un singur tur de scrutin, în colegii uninominale al căror număr va fi egal cu numărul senatorilor şi deputaţilor.
Astfel, fiecare partid va propune câte un singur candidat într-un colegiu, iar cel care va obţine 50% plus 1 din voturi câştigă automat mandatul. Dacă nimeni nu obţine acest scor, voturile vor fi repartizate proporţional la nivel naţional, partidelor.
O noutate ar fi pragul electoral alternativ. Mai exact, dacă un partid nu obţine necesarul de 5% pentru a intra în Parlament, va fi totuşi reprezentat dacă va câştiga majoritatea în şase colegii de deputaţi şi cinci de senatori. Potrivit proiectului numărul de parlamentari va rămâne neschimbat.
Deputaţii au acceptat la votul pe articolele legii privind votul uninominal, ca delimitarea colegiilor să se facă de către o comisie parlamentară şi să fie adoptată prin Hotărâre de Guvern, la 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Niciun comentariu: