Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

12 apr. 2009

12.04.2009 ROMÂNIA , PE LISTA ŢĂRILOR EUROPENE CU GRAD RIDICAT DE RISC PRIVIND PRODUCEREA UNOR CUTREMURE DEVASTATOARE


Seismologii români spun că, în următorii 3-4 ani, în ţara noastră nu se vor produce cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.
Pe o hartă de hazard seismic a Europei, aflată la Institutul de Fizica Pământului, România se află în zona cea mai expusă la cutremure devastatoare. Harta a fost realizată acum doi ani de specialişti din toate ţările europene. Experţii au indicat cu roşu intens zonele unde activitatea seismologică este intensă şi deasă. Cu cât culoarea se apropie mai mult de galben, cu atât cutremurele sunt mai rare şi au intensitatea tot mai mică. Astfel, documentul arată că zona de culoare roşu-închis este reprezentată de ţările Italia, Bulgaria, Turcia, Cipru şi Grecia, unde întregul lor teritoriu este expus la cutremure devastatoare. În cazul României, se observă că cele mai roşii, deci cele mai riscante zone, sunt cele din sud-estul ţării, unde cutremurele sunt mai dese şi de intensitatea mai mare.

Întrebat dacă România poate fi afectată de pe urma cutremurului produs în Italia, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a răspuns că “sistemul tectonic din jurul părţii centrale a Europei e complet rupt sau diferit de ce e în România. Acolo sunt alte structuri geologice. Deocamdată nu se pune problema unui cutremur catastrofal. Mici pot să fie şi mâine. Un cutremur peste 7 grade pe scara Richter poate să dea necazuri României, însă nu vom avea aşa ceva în următorii 3-4 ani”.
Potrivit unui alt studiu, realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), peste un milion de români sunt în pericol în cazul producerii unui cutremur devastator. În Bucureşti, numărul clădirilor încadrate în clasa întâi de risc seismic este de câteva sute, multe dintre ele fiind blocuri de locuinţe.

Seismologul Mărmureanu ne-a explicat că, în caz de cutremur, populaţia poate fi anunţată înainte cu doar 25-35 de secunde ca acesta să se producă. “Mai repede nu se poate. În prezent se fac studii pentru a vedea dacă putem găsi o metodă prin care să anunţăm mai repede”.793 de clădiri de locuit din România, expertizate seismic de Ministerul Dezvoltării, ar putea să cadă în cazul unui cutremur devastator. În Bucureşti sunt cele mai multe. Astfel, specialişti din cadrul Ministerului Dezvoltării au expertizat în Capitală, până în prezent, 126 de clădiri care reprezintă “pericol public” (adică pot să cadă oricând) şi alte 392 care au gradul I de risc seismic (care, potrivit seismologilor, ar putea cădea la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter). Totodată, alte 269 de clădiri au fost încadrate la gradul II de risc seismic.

După Capitală, pe locul 2 în topul judeţelor cu cele mai multe clădiri expertizate seismic se află judeţul Iaşi, unde s-au identificat 264 de clădiri de locuit, din care 100 au gradul I de risc seismic, adică s-ar putea prăbuşi în cazul unui cutremur devastator. Locul al III-lea este ocupat de judeţul Galaţi, unde 61, din cele 115 imobile expertizate, ar putea să cadă.

Niciun comentariu: