Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

25 sept. 2010

CUTREMUR ROMÂNIA SEPTEMBRIE 2010

Seismologii ucraineni au avertizat, miercuri, ca un seism puternic urmeaza sa se produca in zona Vrancea, iar specialistii romani confirma aceasta ipoteza. In urmatoarele 4 zile, ar putea avea loc un seism cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, sustin cei de la Institutul de Seismologie Aplicata.

Cercetatorii de la Institutul Roman de Seismologie Aplicata (ISA) au confirmat existenta unei tensiuni in placile tectonice si au spus ca pana marti, 28 septembrie, ar trebui sa ne asteptam la un cutremur cu epicentrul in Vrancea.

"Perioada 24 - 28 septembrie este favorabila producerii de cutremure deoarece mareele tectonice au efecte maxime (mareele sunt rezultatul fortelor de atractie a scoartei terestre exercitata de Luna)", explica directorul ISA, Adrian Ailenei.

Specialistii romani spun ca Vrancea trece printr-un perioada complicata si ca urmatoarele patru zile pot aduce miscari ale pamantului. Pun totul pe seama lunii pline si a activitatii seismice in crestere din Turcia.

Cutremur devastator in Vrancea, prevazut de ucrainieni

"In acest moment, Vrancea trece printr-un perioada de stres, care s-a acumulat timp de 12 zile (pentru acest an este prima "pauza"). Pe data de 20 septembrie 2010 am avut prima eliberare de energie la o adancime foarte mare, de 157 de kilometri", a explicat Ailenei.

Pentru a readuce echilibrul obisnuit Vrancea, specialistul sustine ca ar fi "util" un seism de 5,2 grade Richter.

"Pe global, un cutremur de 5,2 grade Richter ar reechilibra Vrancea, dar mai multe cutremure mici pot face acelasi lucru. Situatia in care ne aflam nu este noua, iar precursorii indica o eliberare treptata care poate sa duca la alarme in clasa '4,8R' (in 2009 am avut 3 cutremure de 4,3 grade Richter intr-o situatie asemanatoare)", a precizat specialistul.

Profesorul universitar Victor Mocanu a declarat ca, in cursul anului trecut, s-a activat inca un focar seismic, pe falia Vidraru-Snagov-Shabla (Bulgaria). Sub influenta undei seismice pornite din Vrancea, focarul mai sus-mentionat poate produce, la randul sau, ca la biliard, un cutremur de suprafata, mult mai periculos pentru zona Munteniei decat cel din Vrancea. Motivele activarii acestei falii sunt tensiunile mari acumulate in acest moment in placile tectonice de sub Romania.

Din datele seismologilor, unda seismica pornita din epicentrul Vrancea are o traiectorie spre sud-vest, pe directia Bucuresti-Zimnicea-Sofia si poate ajunge pana in Turcia. In functie de structura solului prin care trece, ea se accelereaza sau se diminueaza. Asta explica de ce acelasi cutremur produce mai multe pagube la Bucuresti decat la Ploiesti, de exemplu. La cutremurul din 1977, de pilda, au murit 100 de persoane strivite sub daramaturi la Sistov, Bulgaria.

Gheorghe Marmureanu: Nu se pune problema unui cutremur devastator

Teoria este contestata de specialistii de la stat. Profesorul Gheorghe Marmureanu sustine ca niciun cutremur nu poate fi prevazut, iar tensiunile tectonice din zona Vrancea, nu prevestesc unul de mare intensitate in urmatorii 10 ani.

Daca se adeveresc spusele profesorului Marmureanu, urmatorul seism ar trebui sa fie unul la o adancime de peste 100 de kilometri si ar merge teoretic spre Rusia. Asta nu inseamna ca bucurestenii ar putea sa scape de unda de soc.

Placa tectonica din zona Vrancea este responsabila pentru majoritatea seismelor resimtite in tara noastra. Cutremurele dese de intensitate mica sunt considerate utile de specialisti pentru ca elibereaza de stres placile aflate la mare adancime.

Niciun comentariu: