Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

28 oct. 2011

ORA DE IARNĂ 2011 - 30 OCTOMBRIE 2011 - 30.10.2011


România revine în acest weekend la ora normală, de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică dăm ceasul înapoi cu o oră, astfel încât ora 4.00 va deveni ora 3.00. Astfel, 30 octombrie va fi cea mai lungă zi din an, de 25 de ore.


Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă şi invers are o istorie de peste 70 de ani în România. Prima dată, ora de vară a fost introdusă în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. A existat o perioadă, între 1941 şi 1979, când românii nu au schimbat ora deloc. Din 1979, românii au revenit la schimbarea orei, lucru care se întâmpla la sfârşitul lunii martie şi la sfârşitul lunii septembrie. În 1997, România a hotărât să-şi armonizeze schimbarea orei cu celelalte ţări europene şi de atunci acest lucru are loc începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima din cea a lunii octombrie.

Ce a atras după sine schimbarea orei

În prezent, toate statele din Europa schimbă ora primăvara şi toamna. Lor li se alătură şi cele din restul continentelor, mai puţin Japonia, China, ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului. Schimbarea orei a determinat, de-a lungul timpului, diverse întâmplări ciudate. Astfel, un american, născut imediat după miezul nopţii, a scăpat de participarea la războiul din Vietnam datorită faptului că a invocat că ziua lui de naştere trebuie calculată după timpul standard, folosit în statul natal Delaware, şi nu după timpul de vară. Din acest motiv, oficialii din armată au convenit că el s-a născut cu o zi mai devreme, ceea ce l-a avantajat, deoarece cei născuţi în ziua astfel calculată nu erau luaţi în război.

Atentat eşuat în Israel datorită schimbării orei

Schimbarea orei a dus la evitarea unei tragedii în Israel în 1999, atunci când teroriştii palestinieni au setat o bombă pentru o anumită oră, cu scopul ca aceasta să arunce în aer două autobuze cu civili. Numai că teroriştii nu au ţinut cont că, în timpul când programaseră atentatul, Israelul revenea la timpul standard. Aşa că bomba a explodat cu o oră mai devreme şi nu a mai avut efectul aşteptat.

Dormim sau muncim mai mult cu 1 oră

Cei norocoşi vor dormi o oră în plus la noapte iar cei mai puţin norocoşi , adică cei care lucrează de noapte... muncesc o oră în plus. Ora 4 devine ora 3 prin trecerea la ora oficială de iarnă.


Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare, potrivit unui comunicat de pe site-ul cfrcalatori.ro.

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 29/30 octombrie 2011 ora 04.00.

În noaptea de 29 / 30 octombrie 2011, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de îndrumare după ora 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la capăt.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 30 octombrie 2011, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

Niciun comentariu: