Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

11 ian. 2012

RAED ARAFAT "SĂPAT" DE TUDOR CIUHODARU


Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii pe fondul scandalului accentuat în ultimele zile de preşedintele Traian Băsescu care l-a identificat pe fondatorul SMURD drept principalul duşman al reformei din sistemul de sănătate. Înainte de a pleca din postul pe care îl ocupă încă din 2007, Arafat a ţinut să-şi regleze conturile cu şeful statului, susţinând că imagine de antireformist i-a fost prezentată lui Băsescu de unii dintre cei care au lucrat la proiectul noii legi a sănătăţii, apropiaţi Cotroceniului şi care nu au avut niciun moment de gând să-i ia în considerare observaţiile. El i-a nominalizat pe Virgil Păunescu, Cristian Vlădescu şi Lucian Duţă, sugerând că unul dintre ei i-a spus lui Băsescu că Raed Arafat nu doreşte reforma în sănătate. Asta după ce, a precizat Arafat, în primele două dezbateri pe proiectul noii legi i s-a trântit în faţă că sistemul de urgenţă ar fi evoluat şi fără el.
"Nu vreau să reproduc ce mi-au auzit urechile:că doctorul Arafat nu a făcut nimic în România, că oricum evolua sistemul. (..)Am primit un telefon de la domnul preşedinte, un telefon care a venit în baza, cel mai probabil, a unei reclamaţii, de la unul dintre colegii pe care i-am enumerat, cei trei, că doctorul Arafat este împotriva reformei Sănătăţii şi nu vrea reforma sanitară şi că blochează procesul. Acest lucru nu se poate. (...) Telefonul preşedintelui s-a rezumat la o scurtă discuţie, în care a spus clar că, dacă nu îmi convine ce scriu, aşteptaţi, lăsaţi-i să scrie, şi după asta vom avea o discuţie despre aceste aspecte. După ce au terminat, am solicitat o întâlnire, mi s-a zis că va fi o întâlnire şi nu a mai avut loc", a spus Arafat.Medicul a mai adăugat că membrii comisiei care au făcut noua lege a sănătăţii nu au ţinut cont de propunerile făcute de el, ţinând cont că aceştia nu aveau nicio pregătire în sistemul de urgenţă. "Colegii care au scris această propunere, nici unul dintre ei nu are cea mai mică experienţă în domeniul sanitar de urgenţă şi în domeniul organizării sistemului de urgenţă", a indicat fostul subsecretar de stat.

"Am primit foarte multe telefoane să nu-mi dau demisia"



El a precizat că mulţi i-au cerut să nu plece de la Ministerul Sănătăţii. "Am primit foarte multe telefoane să nu-mi dau demisia. E un moment şi s-a spus tranşant că, dacă nu sunt de acord cu punctul oficial al ministerului, trebuie să plec. Eu nu sunt de acord cu punctul de vedere oficial al ministerului", a spus Arafat. El a adăugat că din afară va putea să apere sistemul de urgenţă. "Nu e vorba de SMURD, nu e vorba de medicul Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă", a spus Arafat.

Raed Arafat a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Ministerul Sănătăţii, că deşi şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat al MS, acesta nu părăseşte sistemul de sănătate. "Nu sunt de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, deoarece consider că acest sistem va avea de suferit, din momentul în care orice control, care a mai rămas pe caest sistem va dispărea", a spus Arafat.

Legea actuală a sistemului de urgenţă este una bine pusă la punct, precizează medicul Raed Arafat. "Nu o zic eu, o zic foarte mulţi. Acest rezultat nu este rodul muncii doctorului Arafat. Este rodul muncii unei comisii întregi şi a multor oameni care au participat la elaborarea acestei legi. Este o muncă care a durat trei-patru ani", a declarat acesta.

Fostul subsecretar de stat a menţionat că după această demisie îşi va reocupa postul de la Spitalul din Mureş, dar este posibil să ceară o perioadă de concediu fără plată de vreo două-trei luni ca să poată să facă dezbatere pe nouă lege a sănătăţii. Arafat nu crede că putea avea mai mare putere de a modifica noile prevederi dacă rămânea în sistem. "Am încercat să fac tot posibilul pentru a modifica noua lege a sănătăţii în ceea ce priveşte serviciul de urgenţă, dar nu mai pot face nimic dacă rămânea această funcţie. De trei luni am tot încercat. Părerea unui om care se ocupă de sistem este mai puţin importantă decât părerea unui care are o părere despre sistem. Va trebui să ies afară pentru a putea să-mi spun punctul de vedere", a menţionat medicul.

Arafat: Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la MS pe probleme de urgenţă, a distrus SMURD Iaşi



Subsecretarul de stat demisionar Raed Arafat a declarat că se gândeşte deja ce se va întâmpla cu sistemul medical de urgenţă după ce a aflat că a fost numit consilier "cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi". "Nu am plecat ca să părăsesc sistemul, ci ca să vorbesc. Am văzut ce consilier a fost adus, cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi. Mă gândesc ce se va întâmpla cu urgenţa, sper ca profesioniştii să fie ascultaţi", a spus Raed Arafat. El a precizat că ţine cu bolnavul şi cu sistemul care deserveşte pacientul, dar a aplica concurenţa în urgenţă este cel puţin straniu. Raed Arafat susţine că nu poţi lua un model dintr-un sistem de urgenţă şi să îl aplici în altă ţară fără să vezi care este impactul acestuia.

"În România, sectorul de urgenţă este unul dintre cele mai stabile sectoare, este continuu controlat. Prin noua lege există riscul vulnerabilizării sistemului la dezastre şi catastrofe", a mai spus fostul subsecretar de stat.
Ce efecte vor avea modificările aduse sistemului de urgenţă asupra pacienţilor

Raed Arafat spune că întroducerea serviciilor private de sănătate nu va duce la îmbunătăţirea calităţii serviciului medical, ba mai mult acestea pot chiar scădea.
"În primul rând această modificare va duce la vulnerabilizarea sistemului de urgenţă în ceea ce priveşte reacţia la calamităţi şi dezastre. Este clar că nu vom mai avea acelaşi sistem pe care l-am avut, concept construit pe parcursul câtorva ani. În al doilea rând, calitatea actului medical ar putea avea de suferit. Lumea greşeşte dacă are impresia că dacă vin privaţii calitatea actului medical va creşte. S-ar putea să ne trezim că vom avea diferenţe mari în standarde şi în calitate. Este foarte greu să lucrezi pe urgenţa publică punând competiţia doar comercială, pentru că un comerciant va vrea să facă profit, va vrea să ofere servicii ieftine, iar serviciile ieftine şi profit nu trebuie să fie neapărat egale cu calitatea şi s-ar putea să ne confruntăm cu reducerea calităţii serviciului medical", a indicat dr. Arafat.

Arafat: În 2007 parcul auto al sistemului de urgenţă era total distrus



Raed Arafat a vorbit şi despre investiţiile şi licitaţiile Ministerului Sănătăţii care ţin de sistemul de urgenţă. "Vreau să vă dau câteva cifre, pentru că s-a spus că pe sistemul de urgenţă s-a cheltuit imens pe el, că acest sistem nu a produs efecte. S-au cumpărat ambulanţe în 2007 - un număr mare deoadată, pentru că de vreo şase - şapte ani nu s-au mai achiziţionat. Ultima achiziţie în ceea ce priveşte parcul auto al sistemului de ambulanţă a fost făcută în anul 2001. În 2007 parcul auto al sistemului de urgenţă era total distrus şi trebuia completat cu un număr mare de ambulanţe. În acel an investiţia a fost de 15 lei pe cap de locuitor. Aşa este normal să calculezi, pentru că urgenţa este pentru toată lumea", a indicat medicul. În 2009 s-au achiziţionat ambulanţe într-un număr mult mai mic pentru a menţine sistemul funcţional, investiţia fiind de 3 lei pe cap de locuitor. În 2011 investiţia a fost tot de 3 lei pe cap de locuitor, potrivit declaraţiilor lui Arafat. "Pe lângă ambulanţe s-a adăugat şi elicopterul. Când va veni privatul cu ambulanţe oricum va vrea să le amortizeze tot pe banii celor care plătesc. Numai că în loc să investim din banii de capital, o să plătim pe numărul de solicitare. La momentul actual avem un parc nou, sau aproximativ nou. Am intrat într-un program de patru ani de dotare, multianual, care va trebui ca din patru în patru ani să fie renovat. Anual vom cumpra un număr de ambulanţe ca să înlocuim şi să completăm numărul nou de echipaje", a mai spus fostu subsecretar de stat.

Ritli: Este regretabil că s-a ajuns la această situaţie



Ministrul Ritli Ladislau a declarat, după o discuţie cu fondatorul SMURD, că a încercat să-l convingă pe acesta să revină asupra deciziei, însă fără succes. "Este regretabil că s-a ajuns la această situaţie. Am încercat să-l conving, l-am rugat să se concentreze pe îmbunătăţirea proiectului de lege şi să nu proiectăm o ipoteză care poate fi negativă. Este o decizie personală. Cu regret am luat la cunoştinţă", a spus Ritli.

Ministrul a precizat că, neavând foarte mulţi specialişti, a hotărât să aleagă un consilier onorific pe probleme de urgenţă, respectiv pe deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru.

Raed Arafat ar putea pleca din ţară: E posibil să-mi găsesc de lucru în alte părţi



Medicul Raed Arafat, care a demisionat, marţi, din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că nu exclude posibilitatea de a pleca să lucreze în străinătate.

"E posibil ca eu şi nu numai eu să ne găsim de lucru prin alte părţi", a spus Arafat, referindu-se şi la alţi colegi ai săi din domeniul medicinei de urgenţă.

Fostul subsecretar de stat a precizat, cu acelaşi prilej, că demisia din minister nu a fost urmarea unor presiuni politice, economice sau financiare. Au intervenit, în schimb, "alte chestii indirecte, ieftine". "Nu au existat presiuni politice, nici economice sau financiare, ci alte chestii ieftine, indirecte, care s-au mai încercat. Există o campanie de denigrare", a spus Arafat.

Raed Arafat, fondatorul Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), a decis să plece din Ministerul Sănătăţii ca urmare a nemulţumirilor legate de reglementările privind medicina de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii.

Niciun comentariu: