Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

29 iul. 2012

REZULTATE FINALE REFERENDUM 2012 - 29.07.2012 - PENTRU DEMITEREA SAU NU A LUI TRAIAN BĂSESCU



REZULTATE FINALE REFERENDUM 2012 - 29 IULIE 2012 - 29.07.2012 - "DA" SAU "NU" PENTRU TRAIAN BĂSESCU


Românii sunt chemaţi la REFERENDUMUL de astăzi duminică, 29 iulie 2012, pentru a răspunde la întrebarea "Sunteţi de acord cu DEMITEREA Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Alegătorii pot opta pentru răspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.


CONDIŢII PENTRU CA REFERENDUMUL DIN 29.07.2012 SA FIE VALID



Pentru a fi validat

REFERENDUMUL DIN 29 IULIE 2012

pentru

DEMITEREA PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU

trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.Participanţii la referendum 2012 pot să-şi exprime opţiunea în 18.548 de secţii de votare, dintre care 18.242 organizate în ţară şi 306 în străinătate.
La referendum, în Bucureşti, cei 1.792.689 de alegători pot să voteze în 1.235 de secţii.

CUM ŞI UNDE POT VOTA CETĂŢENII ROMÂNI CU DREPT DE VOT ?



Spre deosebire de alegerile locale de luna trecută, românii pot vota oriunde, în baza cărţii de identitate sau a buletinului. Dacă votează la secţiile de peste graniţă, alegătorii pot folosi şi paşaportul. Iar cei care se află în alte localităţi decît cele de reşedinţă pot vota pe listele suplimentare.Persoanele cu drept de vot care călătoresc sau se află în altă localitate pot vota la orice secţie întîlnită în cale, pe baza cărţii de identitate. Paşaportul poate fi folosit doar la secţiile de vot de peste hotare. În ambele cazuri, alegătorii vor fi trecuţi pe listele suplimentare.

CE TREBUIE SĂ ŞTIE ROMÂNII LEGAT DE REFERENDUMUL DIN 29 IULIE 2012 ?



Potrivit legii, la unica întrebare a referendumului alegătorii pot răspunde punînd ştampila doar pe unul dintre cele două răspunsuri. Votul este valid şi dacă ştampila depăşeşte marginile pătratului, dar este anulat dacă a fost aplicată pe ambele variante.

În cabina de vot nu pot intra mai multe persoane. Excepţie sunt situaţiile în care alegătorul nu poate să-şi exercite singur dreptul electoral şi trebuie să aibă însoţitor. Oricine împiedică o persoană să voteze este pasibil de pedeapsa cu închisoarea, la fel şi cei care încearcă să voteze în mai multe locuri sau să fraudeze procesul de vot.

Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până astăzi inclusiv, cu excepţia celor alaţi sub interdicţie din cauza problemelor medicale, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Pentru a fi validat de către Curtea Constituţională, la referendum trebuie să se prezinte cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor cu drept de vot. Asta înseamnă 9.154.307 de alegători. În cazul în care la urne vor merge mai puţini oameni, iar Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege pentru referendum, iar Parlamentul României va decide asupra procedurii de urmat.

În cazul în care referendumul este validat iar preşedintele este demis din funcţie, în cel mult 3 luni de la vacantarea funcţiei Guvernul trebuie să organizeze alegeri prezidenţiale.

CINE ŞI-A EXERCITAT DREPTUL LA VOT LA PRIMELE ORE ALE DIMINEŢII ŞI CE AU DECLARAT ?



Încă de la primele ore ale dimineţii Dana şi Andrei Năstase s-au prezentat la vot.

Ion Iliescu s-a prezentat la vot foarte devreme. A venit însoţit de soţia sa, Nina. La secţia de votare s-a întâlnit cu Dana Năstase, care i-a spus că a sperat să fie mai multă linişte dimineaţa.

"Deşi votul e secret am votat DA, pentru necesitatea limpezirii lucrurilor în ţară. Am decis să mergem pe răcoare, de dimineaţă. Opţiunea era clară. Să se limpezească apele, să avem un climat mai firesc, mai normal. Să vedem dacă merg la partid în această seară. Nu sunt nerăbdător. O să aştept rezultatul cu seninătate şi interes, să văd cum se exprimă cetăţenii. Dispare un factor perturbator şi asta e necesar", a declarat Ion Iliescu după ce şi-a exercitat dreptul de vot. Cât despre prezenţa la vot, acesta a declarat "sper să depăşească 50%".

În jurul orei 8:30, ministrul de Interne, Ioan Rus, a votat la "Colegiul Gheorghe Lazăr". "Sper că vom reuşi să scăpăm de acest scandal continuu care de ani de zile domină viaţa politică românească", a spus Rus, la ieşirea din secţia de votare.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a votat la Liceul "Jean Monnet", din Bucureşti. "Mâine va fi poate prima zi de libertate reală. Cvorumul se va realiza pentru că românii sunt hotărâţi. Azi va fi, poate, a doua Revoluţie, ziua în care se încheie definitiv cu trecutul de care nu ne place", a spus Liviu Dragnea.

TRAIAN BĂSESCU A ANUNŢAT CĂ AR PUTEA DEMISIONA DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI



Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că, dacă referendumul va fi invalidat în urma unei prezenţe la urne de 48-49% şi cu o majoritate foarte mare pentru destituirea sa, după revenirea în funcţie el va relua către USL propunerea de revizuire a Constituţiei însoţită de demisia sa.

VILA DANTE POATE FI VIZITATĂ GRATUIT ÎN ZIUA REFERENDUMULUI



Romanii pot vizita gratuit duminică 29.07.2012 vila Dante din cartierul Primaverii.

Accesul publicului intre orele 10:00 si 20:00, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presa al Guvernului Romaniei.

"Din dorinta de a asigura transparenta, Regia Autonoma a Patrimoniul si Protocolului de Stat (RA-APPS), prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a stabilit ca ziua de duminica, 29 iulie 2012, sa fie Ziua Portilor Deschise la Vila Dante, strada Dante Alighieri, intrarea din Bdul Mircea Eliade, cu acces prin strada Ivan Sergheevici Turgheniev", se arata in comunicat.

Miercuri, Victor Ponta a declarat ca Vila Dante, apartinand RA-APPS din subordinea Guvernului, a fost renovata din bani publici de peste un milion euro, imobilul urmand sa devina viitoare locuinta a lui Traian Basescu la finele mandatului.

Premierul sustine ca nu a a avut acces in imobil decat dupa interventia lui Crin Antonescu, din postul de presedinte interimar, la Serviciul de Protectie si Paza (SPP).

Ulterior, Ponta a prezentat un document transmis de conducerea RA-APPS potrivit caruia mobilierul de la Vila Dante a fost achizitionat special pentru o resedinta de locuit, nu pentru o vila de protocol, iar destinatia camerelor si a mobilierului achizitionat in cadrul investitiei au fost alese de Constructor si de Presedintie. Conform adresei RA-APPS, in 2014 urma sa fie adoptata o hotarare prin care imobilul sa fie atribuit "unui fost sef de stat".

Totodata, Ponta a mentionat ca a aflat de la Serviciul de Protectie si Paza ca presedintele Traian Basescu folosea deja piscina vilei Dante in perioada in care imobilul era renovat.

AICI REZULTATELE FINALE ALE REFERENDUMULUI DIN 29 IULIE 2012 - 29.07.2012 - PENTRU DEMITEREA LUI TRAIAN BĂSESCU

Niciun comentariu: