În ţară, frontul atmosferic care traversează teritoriul României, se îndreaptă spre est, sud-est. Prin urmare, în jumătatea de est a ţării şi zona de munte vremea va fi în general instabilă. Asta înseamnă că cerul se va înnorat temporar şi vom avea parte de averse însoţite de tunete şi fulgere. În restul teritoriului cerul va fi variabil şi doar izolat sunt posibile ploi de scurtă durată. Vântul, în general moderat, va sufla mai intens în est şi la munte. Maximele termice sunt în uşoară scădere faţă de ieri, atât datorită norilor şi ploilor cât şi din cauză că, mai ales peste regiunile nordice, pătrunde un aer ceva mai rece. Temperaturile, la amiază, vor fi cuprinse între 14 şi 24 grade.
În Banat, Crişana şi Maramureş, vremea e destul de frumoasă însă, mai ales după-amiaza se pot dezvolta nori suficient de groşi cât să lase, izolat, şi averse. Temperaturile se încadrează în limite normale: 19 grade în Baia Mare, 20 la Oradea, 22 la Timişoara. Mai mulţi nori şi ceva mai multe ploi sunt în Transilvania, unde maximele se opresc la 18..19 grade la Cluj Napoca şi Sibiu.
În Oltenia, aşteptăm câteva averse în zonele de deal, în rest e vreme frumoasă şi destul de caldă, cu 23 de grade la Drobeta şi 22 la Craiova. La fel de cald e şi în Muntenia, dar aici instabilitatea atmosferică e mai accentuată, cu înnorări, averse, tunete şi fulgere mai frecvente: 23 grade la Giurgiu, 22 în Buzău şi Călăraşi.
Şi în Dobrogea, norii sunt foarte activi, acoperă cerul bună parte din zi şi lasă averse asezonate cu tunete şi fulgere, mai ales în jumătatea de nord: 17 grade la Tulcea, 19 la Constanta, unde e loc şi de soare.
În Moldova, frecvenţa fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice accentuate e destul de mare. Printre norii care lasă averse se arată şi soarele. Vântul suflă mai tare decât în restul ţării iar maximele sunt ceva mai modeste, chiar uşor sub mediile multianuale: 20 de grade în Bacău, 18 la Iaşi, doar 16 la Suceava.
În Bucureşti, instabilitatea atmosferică e încă destul de accentuată, cu dezvoltări temporare ale norilor care vor aduce, mai mult ca sigur, şi averse cu descărcări electrice. Temperatura va urca până la 21, 22 grade, valori cât se poate de normale pentru data aceasta. Presiunea atmosferică, de 751 mm coloană de mercur, va creşte uşor.
La munte, norii se dezvoltă mai ales deasupra Carpaţilor Orientali şi Meridionali, unde aduc, pe arii relativ extinse, averse şi descărcări electrice. Odată cu ploile vor fi şi intensificări ale vântului. Pe restul masivelor va ploua mai puţin. Maximele scad uşor, mai ales pe masivele estice: 9 grade la Păltiniş, 10 la Predeal şi Sinaia, 13 la Stâna de vale.
La mare, instabilitatea atmosferică se va face simţită mai ales după-amiaza, când norii se vor înmulţi şi vor lăsa ploi de scurtă durată, asociate cu tunete şi fulgere. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare în timpul averselor. Temperatura aerului va urca, la amiază, până la 18..20 grade. Apa mării e încă destul de rece, are 15 grade.
8 mai 2009
08.05.2009 STAREA VREMII PENTRU VINERI 8 MAI 2009
Publicat de STAFIE la 00:51
Etichete: METEO, PROGNOZA METEO, PROGNOZA METEO PENTRU ROMÂNIA, STAREA VREMII, STAREA VREMII ÎN ROMÂNIA, VREMEA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu