Ex4Me

Totalul afișărilor de pagină

ADSENSE

GOOGLE CĂUTARE PERSONALIZATĂ

căutare personalizată

15 ian. 2012

LASZLO TOKES - SPRIJIN MORAL ŞI POLITIC AMERICAN ÎN PROBLEMA AUTONOMIEI ŢINUTULUI SECUIESC


Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European şi preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a cerut sprijinul lui George Pataki, fost guvernator al statului New York, pentru problema autonomiei aşa-numitului Ţinut Secuiesc.

„Consider că este un lucru foarte important să se ţină seama că Ţinutul Secuiesc este un ţinut cu o cultură şi cu peste 90% locuitori de limbă maghiară şi aparţine culturii maghiare. Este un unicat de care ar trebui să se ţină cont în România. Eu sper că în cadrul statului român se vor da drepturi speciale acestei minorităţi, drepturi de autonomie”, a declarat Pataki, într-o conferinţă de presă, la Oradea.

Americanul a precizat, totuşi, că şi pe teritoriul New York sunt regiuni autonome, care au drepturi autonome de a-şi alege conducătorii, de a avea propriile instituţii, dar această autonomie nu poate să fie în contradicţie cu legislaţia statului New York.

„Ei trebuie să respecte această legislaţie, dar în cadrul legislaţiei comune ei au autonomie culturală şi istorică care a fost şi este asigurată de către statul pe care l-am condus şi eu. Eu cred şi sper că şi statul român va reuşi să asigure acelaşi lucru, respectul pentru minorităţile care trăiesc pe teritoriul statului”,

Cât despre modalităţile concrete prin care se aşteaptă să fie susţinut acest demers, Tokes a răspuns că va primi „sprijin moral şi politic”.

Niciun comentariu: